Ana Sayfa

Biberiye Çayı: Sindirim Sistemi Rahatsızlıklarına Çözüm

Mor çiçekleri olan ve çalı görünümüne sahip biberiye, nane gibi Labiatae ailesinden gelmektedir. Çam kokusuna benzer bir kokuya sahip biberiye bitkisi, mutfaklarda pek çok yemeğe lezzet vermek amacıyla baharat formunda tüketilmektedir.

Biberiye, yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Saksılarda süs bitkisi olarak da tercih edilmektedir. Daha çok ılıman iklimlerin, balçıklı ve kumlu toprakların bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Akdeniz Bölgesinin yaygın bodur ağaç ve çalılardan oluşan bitki örtüsünün bulunduğu yerlerde ve kuru yamaçlarda yetiştiği görülen biberiye bitkisinin boyu nadiren de olsa 2 - 3 metreyi bulmaktadır. 

İnce ve bodur gövdeli bitkinin alt kısımları, yaşlandıkça kahverengiye dönüşür ve kabuk bağlar. Parlak, yeşil yaprakları olan biberiyenin çiçekleri, üst kısımlarda toplanır. 

Kozmetik sektöründe kaynatılarak esans ve kolonya yapımında da kullanılan biberiyenin yapraklarından ve çiçeklerinden yağ elde edilmektedir. 

Biberiye çayının ise sağlık üzerinde de birçok olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Biberiye çayı, en çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ve hafızayı güçlendirmede tercih edilmektedir.

Biberiye Çayının Faydaları

Biberiye çayı hakkında detaylı bilgi almak isteyenleri, önce biberiye çayının faydalarıyla tanıştırmak isteriz;

  • Biberiye çayı, içinde bulunan B, C, D, E ve K vitaminleriyle tam bir vitamin ve mineral deposudur. 

  • Kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri bakımından da oldukça zengindir.

  • Biberiye çayının hafızayı güçlendirme ve konsantrasyonu artırma özelliği vardır.

  • Demlenen biberiye çayının buharını solumak, baş ağrılarını geçirmekte ve migren ağrılarını hafifletmekte etkilidir.

  • Burun tıkanıklığını geçirmedeki etkisi yine demlenen biberiye çayının buharını solumak ile mümkündür.

  • Biberiye çayı, düzenli kullanımda kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir.

  • Antiseptik özelliği sayesinde yaraların ve tahrişlerin hızla iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

  • Hazımsızlık, mide ağrısı gibi sağlık sorunlarının önüne geçerek sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.

  • Biberiye çayı, bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkileyerek boşaltım sistemi sorunlarını da en aza indirgemektedir.

  • Düşük kalorili, sindirime ve boşaltıma yardımcı etkisi sayesinde zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

  • Antioksidan etkisi sayesinde kan dolaşımını hızlandırır, idrar söker ve ödem attırır.

Biberiye Çayı Nasıl Yapılır?

Kuru biberiye tercih ediyorsanız, 1 büyük fincan için biberiye çayı demlerken 2 çay kaşığı biberiyeyi kaynamış su içerisinde 10 dakika demlenmeye bırakın.

Taze biberiye tercih ediyorsanız, 1 büyük fincan için biberiye çayı demlerken 1 çay kaşığı biberiyeyi kaynamış su içerisine atarak 10 dakika kadar bekleyin.

Biberiye çayına tat vermek adına fincanınıza 1 - 2 damla limon sıkabilir veya çok az tarçın ekleyebilirsiniz. Tavsiye edilen günlük biberiye çayı tüketim miktarı, tok karnına bir bardaktır.

Biberiye Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Biberiye çayı, çok güçlü etkilere sahip bir bitkiden yapıldığı için, tüketiminde aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Aksi takdirde, vücudu zehirleyici etkisi dolayısıyla farklı yan etkiler oluşturabilir. 

Biberiye çayı, epilepsi hastalarına, yüksek tansiyonu olanlara, ülser ve kolit rahatsızlığı bulunanlara, hamile veya emzirme dönemindeki kadınlara tavsiye edilmemektedir. 

Ayrıca, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler ile kronik ve ciddi bir rahatsızlığı bulunan hastalar, biberiye çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalı ve onay almadan tüketmemelidir.

Aksi halde, baş dönmesi, mide bulantısı gibi hafif yan etkilerin yanı sıra, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek hastalıklar da meydana gelebilir.

Bitki çayları, modern tıbba ek olarak alternatif tıpta da sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok bitki çayında olduğu gibi, kontrolsüz ve aşırı biberiye çayı tüketimi de geri dönülmez rahatsızlıklara yol açabileceğinden tedavi amaçlı kesinlikle kullanılmamalıdır.